پریودونتولوژی

مرکز دندانپزشکی امیران: دندان در بافت نرم و‌سخت قرار دارد. به لثه و استخوان و اتصالات دندان به استخوان و لثه پریودونشیوم نامیده میشود.

پریودونتولوژی ( لثه درمانی ) چیست؟

از نظر لغوی پریو به معنی زیرین یا به عبارتی به معنای زیرساخت است. پس پریودونتولوژی بر ساختمان زیرساختی دندان تمرکز دارد.

لثه درمانی یا پریودانتیکس یکی از شاخه های تخصصی دندان پزشکی میباشد. در این شاخه به تشخیص و درمان بیماری های سخت و نرم ( غیر از دندان ) که در حفره دهان است پرداخته میشود.

مهندسی بافت، اعمال زیبایی، درمان بیماری های لثه، بازسازی و پیوند استخوان و بافت نرم دهان، جراحی های ماینور و میکروسکوپی دهان و ایمپلنت از کارهای تخصصی پریودونتولوژی میباشند.

پریودنتیکس یا پریودونتولوژی در دندان پزشکی به جراحی لثه مربوط میشود.

اگر دندان پزشکی موفق به گذراندن دوره تخصصی جراحی لثه شود پریودنتیست (متخصص جراحی لثه)  نامیده میشود.

پریودونتولوژی

بیماری های پریودنتال

اصلی ترین دلیل از دست دادن دندان ها در بزرگسالان، بیماری های پریودنتال است. اگر برای تشخیص و درمان آن زود عمل کرد میتوان از دندان حفاظت کرد.

اغلب این بیماری ها از التهابی نشئت میگیرند که از تجمع پلاک میکروبی تشکیل میشوند.

اگر این بیماری ها درمان نشوند باعث تخریب لثه و استخوانهای نگهدارنده دندان و در نهایت از دست دادن دندان می انجامد.

به طور گسترده ای پذیرفته شده است که پاسخ های ایمنی و التهابی به اجزای بیو فیلم با علائم و نشانه های بیماری پریودنتال آشکار میشوند. نتیجه چنین تعاملی توسط عوامل خطر (اصلاح کننده ها) ، ذاتی(ژنتیکی) یا اکتسابی (محیطی) تعدیل میشود، که به طور قابل توجهی بر شروع و پیشرفت فنوتیپ های مختلف بیماری پریودنتال تاثیر میگذارد. در حالی که هنوز تعیین کننده های قطعی ژنتیکی مسئول حساسیت یا مقاومت در برابر بیماری پریودنتال مشخص نشده اند، بسیاری از عوامل موثر بر پاتوژنز شرح داده شده است؛ مثل سیگار کشیدن ، دیابت، چاقی، داروها و تغذیه.

در مرکز دندان پزشکی امیران_دکتر سید حیدر اشرف، پریودنتیست با تشخیص اختلالات بافت نگهدارنده دندان و جلوگیری و درمان این بیماری ها به حفاظت از دندان ها کمک میکند و عمر دندان را به بیشترین مقدار ممکن میرساند.

یا به عبارتی در مرکز دندان پزشکی دکتر امیران_دکتر سید حیدر اشرف ، به پیشگیری ، درمان و تشخیص بیماری های پریودنتال و هم چنین جای گذاری ایمپلنت پرداخته میشود.

پریودونتولوژی

متخصصان مرکز دندان پزشکی امیران_دکتر سید حیدر اشرف در تمامی این زمینه ها تخصص لازم را دارد. این پرودنتیست افزون بر اینکه دوره دندان پزشکی عمومی را سه سال گذرانده است، در زمینه های نام برده شده نیز آموزش لازم را دیده و با تمامی تکنیک های تشخیص و درمان بیماری پریودنتولوژی و نیز جراحی های زیبایی پریودنتال آشنایی کامل دارد.

متخصصان این مرکز بر طیف گسترده ای از درمان های مختلف همچون روت پلانینگ و اسکیلینگ و پروسه های مختلف جراحی تخخصص دارند. ناگفته نماند که در زمینه جای گذاری، بازسازی و حفظ ایمپلنت های دندانی نیز مهارت لازم را دارا هستند.

دندان در حالت طبیعی در استخوان فک قرار دارد و بوسیله الیاف پریودنتال به استخوان متصل است، حالت ارتجاعی موجود در این اتصال باعث حمایت و مقاومت دندان در جویدن می باشد. از دست دادن این الیاف با بیماری های پریودنتال باعث لقی دندان می شود.

لثه‌ به استخوان و دندان متصل است. لایه مخاطی پوشانده استخوان وظیفه محافظت از لثه و بسیار پرعروق است. فاصله دهم میلیمتری بین دندان و لثه است که مسواک زدن نقش حیاتی در تمیز نگه داشتن این فضا دارد.

در حالت ایده ال ( که تقریبا هیچ وقت وجود ندارد) این فضا صفر است ولی در فرد سالم بسیار اندک است. وقتی عمق سالکوس زیاد شود طبیعتا لثه دچار التهاب شده و نیاز به درمان دارد.

اهمیت مسواک زدن وقتی خودش را نشان می دهد که لثه ارتباط مستقیم با سلامتی آن دارد، به علاوه نخ دندان از بیماری لثه بین دندان ها‌ پیشگیری می کند.

هنگامی که لثه با معاینه دندانپزشک به خون ریزی می افتد نشان دهنده التهاب لثه می باشد و باید درمان شود.

پریودونتولوژی

بسیار زیادن بیمارانی که مراجعه می کنند و از خونریزی هنگام مسواک یا نخ دندان کشیدن شاکی هستند و این بهانه ای می شود تا بهداشت را رعایت نکنند، و به این مشکل دامن بزنند، خونریزی لثه دلیل بر وجود التهاب لثه است.

باید با رعایت نکات بهداشتی که در قسمت پیشگیری به آن مفصل پرداختیم و در بعضی وقت ها مداخله پزشک، التهاب درمان شود.

دندان سالم بافت پریودنشیوم سالم دارد و زمانی می توان گفت بهداشت رعایت شده و دهان سالم است که لثه پا به پای دندان مورد ملاحظه قرار گیرد.

از مشکلات مربوط به لثه بوی بد دهان می باشد. بدین معنی که یکی از عوامل بوی بد دهان التهاب و یا عفونت لثه می باشد.

بوی دهان:

می تواند بر اساس یک یا چندین عامل باشد. منشا بوی بد دهان ممکن است از سیستم گوارش، غذای مصرفی ( مانند سیر یا پیاز)، گرسنگی، خشکی دهان، عوامل محیطی یا ژنتیکی، پوسیدگی وسیع دندان، التهاب لثه و مشکل های مربوط به آن که بنا بر هر کدام درمان خاصی طراحی شده است.

جرم گیری:

جرم به مجموع تجمع غذا، باکتری و مواد معدنی در اطراف دندان گفته می شود.

دلیل تشکیل جرم عمدتا به خاطر ضعف در بهداشت دهان، کم آب نوشیدن، کمبود ویتامین سی و عوامل محیطی و فردی از حمله آلودگی هوا، استرس، خوابیدن با دهان باز، کم ترشح کردن بزاق توسط غدد بزاقی( به دلیل افزایش سن. بیماریهای سیستمیک. عوارض دارویی. و ....) از جمله عوال مستعد کننده تشکیل جرم می باشند.

زمانی این‌ مسئله مهم می باشد که بدانیم جرم برای ماندن فضایی می خواهد که این فضا برای لثه است و جرم خود را روی دندان به گونه ای که لثه را به عقب میراند می نشیند و با مرور زمان باعث تحلیل لثه می شود.

فراموش نکنیم که جرم مملو از باکتری است و فلور طبیعی دهان را بهم میریزد پس باعث پوسیدگی دندان می‌شود. جدای از بوی بد دهان که میتواند به علت وجود جرم باشد تحلیل لثه اجتناب ناپذیر است بنابراین جرم باید برداشته شود.

از جمله مواقعی که لثه به مشکل می خورد در دوران بارداری است. به دلیل تغییر هورمونی لثه التهاب زیادی خواهد داشت البته این تغییر می تواند باعث اهمال در حفظ بهداشت دهان هم شود که خود عامل کمک‌ کننده بری التهاب لثه است.

بهترین راه برای پیشگیری معاینه مرتب قبل از بارداری و نیز در حین بارداری است.

 

ثبت نظر
عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :